Finland gives you a lesson

Slå de orden på googles och låt dig slås av häpnad över vad delegationen för Finlands varumärke kommit fram till i sitt arbete som lär ha varat i två år…med bl a Jorma Ollila som deltagare. Jag tror i alla fall att det är den rapporten det här handlar om. Jag ber om ursäkt annars men det är hemskt svårt att förstå vilka som är författare till programmet man serverar som framtidsscenario.

Ett axblock.

”I undersökningarna om barns välmående har man iakttagit att de finländska barnens välmående är av högsta klass i världen, medan resultaten i fråga om relationerna med familjen och kamraterna och det subjektiva välmåendet är dåliga”.

Hur man lyckas skruva fram den här paradoxen på detta vis vet jag inte men uppenbarligen vet man inte riktigt vad man talar om, i första ledet av satsen…finns det något annat välmående än det som sedan beskrivs ? Kan det handla om det kroppsliga välmåendet eller det idealiska…av någon anledning har finländare svårt för att säga sanningen i dylika frågor…på samma sätt man påstår sig inte vara rädd ( i intervjuer gjorda t ex efter skolskjutningarna ) och samtidigt vara en av de länder i världen som har högst procent med handeldvapen på licens. Eller inte licens.

Man får veta att drygt 99 % av barnen i förskoleåldern också går i förskolan…har jag äntligen lärt mig säga det ordet ?

De teoretiska kunskaperna om omvärlden och t ex EU är naturligtvis av världsklass medan det personliga engagemanget i aktiviteter av olika slag, utanför skolan, är mycket skralt. Detta försöker man inte ens förstå hur det hänger ihop. Jag har en aning. Man är deprimerad. Ingen har brytt sig…det finns inget att bry sig om. De 99 procenten i förskolan kanske berättar en del av sanningen. Det kommer mer av förklaringar längre fram..vänta.

Lösningar på att det rimmar så illa mellan teori och praktik har man dock. Närmare kontakt mellan skola och arbetsliv ! Kändisar och elitidrottare bör inbjudas till skolorna för att berätta om hur de ”lärt sig att umgås med andra människor”. Dessa föreläsningar måste dock arrangeras på elevernas villkor !

Ja man vill ju inte lyssna på vilken jäkla gubbstrutt som helst. Kvalitet ska det vara när man lär sig hur man umgås. Tragikomiskt säger jag.

Barnens fritidsaktiviteter ska i framtiden förläggas i anslutning till skolan. Varför det ? Jo för att föräldrarna ska ”slippa” att kuska sina små telningar. Det skulle ju kunna uppstå otillbörlig och okontrollerbar kontakt mellan barnen och föräldrarna och, det ska jag visa snart, detta är av ondo, märk väl.

”Med urbanisering avses att familjebanden blir lösare och att familjen ersätts med någon annan gemenskap…kunskaperna överförs inte längre från föräldrar till barnen…för många innebär det en radikal frigörelse från släkten och den närmaste gemenskapens makt och en bestämmanderätt över den egna framtiden . Den försvagade släktgemenskapen erbjuder inte längre vare sig varaktig betydelse eller position i samhället. En god utbildning hjälper till att strukturera den egna föränderliga positionen…genom förmågan att lära sig nytt är vi fria att uppleva att det egna livet är ( håll i dig nu ! ) meningslöst oavsett yrke och utkomst eller position i samhället. Ju högre utbildad befolkningen är desto bättre kan den möta den moderna tidens komplexa utmaningar”.

Det här är ord och inga visor.

Vi svenskspråkiga borde skälva eftersom det mer än tydligt att det svenska ska slås i spillror…ärvd institutionsmakt med mycket pengar och höga positioner kan ta sig i häcken…

Den freudianska felsägningen är mer än lustig. Den är kuslig. Man säger det ena och menar det andra. Eller menar det ena och säger det andra. Textförfattaren gillade inte att skriva det där stycket. Den blev rädd för vad som väntar där bakom. Den ensamma meningslösheten !!! Jag blir också rädd. Skiträdd.

Politikernas roll minskar till fördel för arbetslivets och dess krafter. Det märker vi nog redan på de urvattnade åsikterna.

Antalet arbetsplatser kommer att minska drastiskt i hela världen. Det är också sanning redan.

Vad ska alla högutbildade människor göra då ?

Jo de ska uppleva och konsumera och då måste man vara upplyst så man väljer rätt upplevelse och artikel. Man måste ha ”specialkunskaper” som det heter. En välutbildad befolkning ”kan åtminstone kräva mångsidiga upplevelser och njuta av dem”.

Jag skriver om detta med skräckblandad glädje. Jag är nåt på spåren som jag helst av allt skulle sett som hemska fantasier bara.

Framtiden ser mer än mörk ut för det fantastiska FINLAND. Jag tror ”a lesson” är riktad mot oss själva. Jag är ledsen.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Finland gives you a lesson

 1. candy crush hack skriver:

  As participant preferences change and new expertise is developed, somebody with all
  the precise programming abilities must be there
  to fill the gap between what players need, and what
  the gaming trade can supply. All kinds of common games plus they are of numerous genres.

  Usually games carry interesting activities for entertainment and amusement and in addition
  allow and encourage kids to process information and to make sense of their very own world.

 2. You can run one or more marketing campaign to get the buyers like:.
  You can sell ad space in your webpage and blog to outside users.
  Google for example gives ratings of 1 to 10 for websites
  that draw traffic and demonstrate that they have what people are looking for when
  they search for specific things.

 3. The good news is, it was all over! The college has added in more sessions
  lately and has now altered the opportunity to common connection more rapidly
  final results and even more precise programs. Even so, Geary’s techniques
  guarantee in reducing the belly fats in simple and
  easy and reasonable steps regarding diet and exercise.

 4. Or take advantage of some of the already existing online marketplaces for arts and crafts, and instantly reach
  huge audiences by selling your art there. You then take an ad from someone else and
  share it with your list. There are some decent companies out
  there offering a wide range of different programs, products and methods.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *