Vi ska fråntas vår identitet

Identiteten är uppbyggd på två riktningar…till och från. Till den man kommer från och från den man kommer från. Till innebär att kunna ty sig till den man kommer från för det är den man behöver och dyrkar som sitt skydd mot det onda. Mamman. Mamman kan inte ersättas. Andra kvinnor förblir ”tanter”. Kanske mamma med tiden blir så otydlig att man kallar henne vid förnamn…en vem som helst. En existentiell förnedring som kanske bara barnet märker.

Samma mamma man tytt sig till, om man haft den sällsynta möjligheten, ska man sen kämpa med resten av livet för att komma ifrån utan att tappa kontakten. Det balansnumret kallas LIVET. Att inte veta vem man kämpar med och mot är som att slåss i dimma…man fäktar och har sig och vet bara på rösterna om man träffat men slåss måste man.

Med det stora sociala experimentet som pågår för fullt är det meningen att vi ska lägga ifrån oss tankarna på att hitta oss själva med mammas ( och pappas ) hjälp för att i stället se på oss själva som från början helt självständiga entreprenörer och livet som ett eget företag. Egenskaper därvidlag som är bra att ha är förmågan att sälja en idé, en tjänst eller artikel, aggressivitet, hänsynslöshet, attack, tillgjord inlevelseförmåga ( räcker om vi har det på kontorstid ) och konstgjort skratt ( det finns kurser ).

Den alltför snälle göre sig icke besvär…han är en evig looser…en omöjlig typ. Såna behövs det massor av. Vi får inte bli för många som äter av kakan.

Som identitetslösa blir vi till de schackpjäser som behövs på spelfältet, vi kan bytas eller slås ut. Det är inga problem för vården är i världsklass. För dem som får vård. Tänk att vi kommit så långt att vi måste sätta vår tillit till vården för att ta oss levande fram till döden !

Men det ska nog gå bra. Vi är så upplysta av den bästa kunskap som går att få om hur man överlever i ett omänskligt samhälle att vi kan försäkra oss själva en plats i vårdkön och med det knivskarpa intellektet förstå att allt har sin tid.

Intellektet har vi slipat sen 0 års ålder och helt utan känslomässig hjälp från föräldrarna. Känslomässigt sett betraktar vi oss som self-made catastrophees utan någon medvetenhet om att gjorts sådana. Men där finns ju ingen att skylla på ! Det är livsfarligt att inte ha en sån !

Det sägs att barnen i kunskapssamhället ska lära sig allt på egna villkor…ungefär ”det måste kännas rätt”. Där får man in ordet ”känna” på ett väldigt finurligt och fint sätt…som det skulle bli varmare av det !

Egna villkor alltså ! Inget kunde vara mer missvisande och genomfalskt. De har blivit ifråntagna sina egna villkor från första stund eftersom ett barn, psykologiskt sett inte är någonting i sig utan sitt sammanhang…varje gång man säger ordet ”barn” ser man eller borde se framför sig, dess mamma. Ett barn är fullt av möjligheter men de ligger i puppa…likt fjärilslarven. Eller som gulan och vitan i sitt äggskal som behöver värpas av hönan för att växa och kunna kläckas till en verklig kyckling.

Barnen presterar och presterar, kommer hem från skolan och funderar på hur de ska skära sig för att det ska ge dem känslan av liv men samtidigt inte märkas för mycket…hur de längtar efter något annat än läxböcker och ny kunskap. I ett svisch kan de bestämma sig för att det meningslösa livet inte är värt att leva. De hade kunnat bli vad som helst på Marknaden men saknar den inre resonanslådan att kalla själ. I stället befinner de sig i en bottenlös brunn, i fritt fall, utan uppfångande och livgivande vatten att hoppas på. Frågar en vuxen dem hur de mår ger de svaret ”helt ok”. Vem orkar göra sin förälder besviken när man fått ALLT ?

Har du som läser tänkt på att den hermeneutiska, fenomenologiska konsten att tolka, inte har någon efterfrågan längre. Allt är vad det ser ut att vara. Man ska inte ställa frågan VARFÖR.

Jag tittade på Mankells ”På fel spår” i sin engelska Wallander-version. Jag har aldrig tidigare sett det så klart…som om engelsmännen kunde säga det tydligare…att det ju handlar om mordet på Palme, hans och dennes gelikars sexuella umgänge med tonårsflickor och om hur polisen ser till att de viktigaste ledtrådarna försvinner.

För att ha den rätta behållningen av något sådant så måste det tolkas. Visst kan man hoppa över det men den strävan finns i oss som en naturlig nyfikenhet i att vilja förstå något på ett djupare plan.

I Roy Anderssons rättframma skildring av ett Sverige i upplösning – Sånger från andra våningen – talar de vuxna om för den lilla flickan vilka orimliga önskemål hon framställer när hon vill ha alla sina kompisar till sitt födelsedagskalas. Först hånas hon med jämförelsen med att en myra ju inte kan äta en elefant men det räcker inte. Hon ska straffas. Dö. Hon leds fram till ättestupan av en man ( pappan ) och hon knuffas ner i bråddjupet av kvinnan ( mamman ).

Att se det på annat sätt är både trivialt och nedlåtande av Anderssons genomtänkta manuskript. Filmen är en glasklar uppgörelse med ett samhälle helt utan hjärta och värderingar andra än pengen.

På samma sätt, alltså via tolkningen, måste man ta sig an uppgiften att se igenom den ytliga bilden vi skapar av oss själva i dag. Tolkar vi inte så tror vi på den bilden. Då har etablissemanget kammat hem första ronden. Eller är det den fjortonde och näst sista ?

Ingenting talar för att man ska ge upp. Man kan t ex ha berättelsen om David och Goliat som hemlig inspiration i sin kamp…inte bara för sig själv den här gången utan för alla man älskar och vet man behöver för att vilja leva.

Vi måste gå samman helt enkelt och säga UPP TILL KAMPEN för våra hjärtan…våra barn !

Nu ska jag skriva en ny insändare till Hufvudstadsbladet. Niclas Grönholm har ännu inte svarat på mina frågor. Det är kanhända lönlöst att tolka varför det är så, men fantiserar gör jag.

Det är värst vad kaffe och snus det går åt när man är på bettet !

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Vi ska fråntas vår identitet

 1. www.vindo.nl skriver:

  Have you ever thought aboout adding a little
  bit more thuan just yyour articles? I mean, what you say is important annd all.
  However think of if you added some great visuals or videos to give your posts more, ”pop”!
  Your content is excellent but with images aand video clips,
  this blog could certainly be one of the most beneficial iin its
  niche. Great blog!

  Also visit my page – acne treatment recipes (http://www.vindo.nl)

 2. If some onee wishes expert view about blogging
  then i suggest him/her to go to see this weeb site, Keep up the fastidious work.

  my page – cystic acne breastfeeding

 3. Karolin skriver:

  I have read so many articles or reviews on the topic of the blogger lovers but this post is genuinely a nice piece
  of writing, keep it up.

  Feel free to visit my website; pick up lines (Karolin)

  • Isabella skriver:

   Hey, good to find soonmee who agrees with me. GMTA.

  • http://www./ skriver:

   Salaam!My husband, a Moroccan citizen, and I are looking into adopting from Morocco. We have been researching through American adoption agencies, but would also like to learn about adopting directly through a Moroccan social worker. Would you happen to know how to go about finding more information? Thank you and please feel free to send me an email if you’d like.

  • Happy Birthday!We are so proud of all that you have done and looking forward to all that you will become! Keep going, your names will be due in the Hall of Faith. Love ya!

  • Vorrei fare una riflessione elettorale.Dunque nel 1994 il Polo andò bene sia al proporzionale,sia al maggioritario.Invece nel 1996 e nel 2001 il CDX ottenne nei collegi maggioritari percentuali molto inferiori rispetto al proporzionale.Questo potrebbe,in parte,essere spiegato col fatto che mentre nel 1994 il CDX si presentava coi simboli dei singoli partitianche al maggioritario della camera,invece nel 1996 e nel 2001 si presentava col simbolo unico ?(per il senato del 1994 si crearono dei simboli coi simboli di FI-LN e FI-AN)

  • http://www./ skriver:

   My BFF is such a sweetheart, she’s confident and unafraid to express her own style, her clothes are always bright. She’s daring in her own fashion.

  • http://www./ skriver:

   You should definitely go for it! I think it's amazing that you can even contemplate something like that…I know that my old knees would never get through something like this!

  • online kredit skriver:

   I can’t believe you’re not playing with me–that was so helpful.

  • Ceasurile de mana nu sunt doar simple indicatoare de ora, sau eu cel putin nu le-am privit doar in acest fel. Un model de ceas spune ceva despre tine, te caracterizeaza.Priviti la americani de exemplu, fiecare poarta un ceas de mana, chiar daca 100% au si telefoane mobile in buzunar.  

  • Salam be Anousha va AmirAli,welcome back amirali…..1.I enjoyed how you guys make me smile!2. I like the new version of news by Alireza, more fun and more attractive.3.Afshin…. that was really good… But I’m still wondering if Anousha believes in “SARNEVESHT” va raft ta barnameh sima… which I enjoyed a lot…good luck…rosa -toronto

  • i have a feeling that thiz video is going to be the bom. i heard roomers that you go out with jasmine .v but there is no proove but i wouldn’t mind as a fan. When is this video coming out ? CAN’T WAIT!

 4. Rosalinda skriver:

  But wanna comment on few general things, The website design is perfect, the articles is really excellent. &#oa80;T2xati2n WITH representation ain’t so hot either.” by Gerald Barzan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *