Svenska YLE…kulturredaktionen

Jag fick samtala med Petter Lindberg i dag om boken ”En dåre fri” av Beate Grimsrud. Det är alltid roligt att träffa eldsjälar och Petter är nog en bokmal av mått. Han bad mig tänka efter och reflektera lite djupare om den här boken. Det gjorde jag. Resultatet kan ses på en fredag kväll kl 18 på FST 5 i början av april om jag minns rätt vad Petter sa.

Jag tänkte till om gud. Att flickans, i boken, namn Eli betyder ”min Gud” och att hon, med hjälp av en av sina pojkröster, Erik, slår undan tanken och kanske frestelsen på att ta Gud till sig. I 16-års ålder. Man är inte redo då att tänka om skapelsen och döden. Att flickan dessutom är rädd för sig själv och sin destruktivitet gör att kopplingen gud – Eli blir för stark och skrämmande…hon är inte beredd att bli sig själv än då hon ju har så svårt att vara arg på andra människor.

Jag kommer att fortsätta läsa Grimsrud. Jag skulle dessutom vilja träffa henne för att få veta mer om rösterna och hur de, jämte hennes eget skrivande, har hjälpt henne bli en helare människa…kvinna.

Vården hon fick/påtvingades var för det mesta bara plågsam och många gånger hjälpte den till att göra hennes belägenhet bara än värre. Det anser jag som ett fatalt misstag. A och O i vården borde vara att, om man inte kan hjälpa vederbörande så ska man åtminstone inte förvärra läget.

Jag väntade i dag förgäves på besked om arbetet jag sökt. Ingen har ringt. Kanske i morgon. Kommer jag alls att kunna sova ?

God natt människor ! Sov gott !

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *