kommentar på en insändare

En insändare i dagens Hufvudstadsblad menar att det spelar ingen roll vem som sköter om våra små barn…mamman eller pappan. De är utbytbara. Jag skrev följande som en kommentar.

Följande två stycken är citat ur en artikel i GP i år, skriven av bl a Annica Dahlström, läkare, neurobiolog och professor vid Göteborgs universitet.

”Män och kvinnor är olika i hjärnan. Den andra faktorn är att män och kvinnor förväntas göra samma saker. Det bygger på en politisk, obelagd tes att män och kvinnor är utbytbara vad gäller egenskaper och förutsättningar att ta hand om barn. Att en 50-50-delning skulle vara i barnens intresse förutsätter att män och kvinnor är identiska.

Men vi är inte identiska! Det finns stora skillnader i hjärnan mellan medelmän och medelkvinnor. Naturligtvis finns avvikelser i populationen i form av män med utpräglat feminina hjärnegenskaper och vice versa men statistiskt finns betydande skillnader. Olikheterna har utvecklats under evolutionen och skillnaderna fastställs före födelsen. Myten om att vi föds som neutrala varelser och att samhället tvingar in oss i identiteter som män eller kvinnor är en av de kusligaste politiska lögnerna i modern tid!”.

För mig känns inte detta ett dugg märkligt utan stämmer väldigt väl överens med den verklighet jag ingår i och betraktar. Att jämföra män och kvinnor går självklart an men att tro att vi är lika är som att säga att det inte är nån skillnad på natt och dag. Vi är två delar av samma ”dygn”…samma ”människa” men diametralt olika ur barnets synvinkel och även i den vuxna relationen, inför varandra. Har inte du Maria märkt det ?

Det Dahlström säger är att utsuddandet av skillnader är politik. Häftigt va !

Mamma är mamma och kvinna. Pappa är pappa och man. Om det väcker svårigheter så må det vara så men förvandla inte egna svårigheter till en objektiv sanning. Ungefär lika gammal som denna politiska lögn är tanken att daghemmet skulle göra kvinnan jämlik med mannen. Tycker du Maria att kvinnovåld och hennes ställning för övrigt på minsta sätt rubbats i samhället utan att samtidigt barn och ungdomar = kommande vuxna, mår fasligt illa…som om alla går omkring och saknar nåt väsentligt på insidan. En älskande mamma kanhända…en sol i livet.

Så här säger Dahlström:

”Självmord, suicidförsök, depression och konsumtion av psykofarmaka har bland unga kvinnor ökat med upp till 400 procent under de senaste tio åren. (Kanske det hänger ihop med att alla barn förväntas bete sig som pojkar?) Trenden för unga män är densamma även om utvecklingen inte är lika dramatisk. Ju yngre barn desto brantare ökning, de uppväxande barnen mår allt sämre och vi undrar varför.”

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till kommentar på en insändare

 1. Jenny skriver:

  Gunnar, eftersom du utan kritik sväljer Dahlströms politiska skriverier (säkert för att hennes åsikter passar ihop med dina), så tycker jag att du ska läsa hennes text i den opolitiska populärvetenskapliga boken Hjärnan också:

  ”Det finns mätbara skillnader mellan kvinnors och mäns hjärnor, både storskaliga och på mikronivå. Det styr vårt beteende i manlig och kvinnlig riktning. Den individuella variationen inom de två grupperna är dock stor och det finns en stor mellangrupp, med både manliga och kvinnliga mönster i sina hjärnor.”

  Som du ser finns det enligt Dahlström själv ”en stor mellangrupp”, som har både manliga och kvinnliga drag i hjärnan. Varför generaliserar du då från extremtyperna? Alltså att alla mammor och pappor ska bete sig som de som representerar de extremt kvinnliga eller manliga grupperna? Och att samhället ska ordnas efter extremtypernas beteende?

  Dessutom konstaterar Dahlström också själv att: ”Eftersom hjärnan fortsätter utvecklas under hela barn- och ungdomstiden är det självklart att omgivningen utövar en stark påverkan på utvecklingen efter födseln.” Betyder inte detta att t.ex. de extremt manliga personerna också under sin livstid kanske kunde lära sig att ta hand om små barn eller sköta annat sådant som annars förknippas med den extremt kvinnliga hjärnan? Vissa av pojkarna har ju t.o.m. kvinnlig hjärna av olika grader…

  Ja, och det är ingen som tror på tabula rasa-teorin mera. Man behöver inte slå in den dörren mer. Enligt dagens vetenskapliga kunskap formas vi av både genetiskt arv och av miljö. Det skriver ju Dahlström själv. Jag fattar inte varför man då insisterar att hålla fast i bara den biologiska delen och ge den en överdeterminerande roll.

 2. Maria skriver:

  Hej!
  Gällande resonemanget i insändaren så undrar jag vilka slutsatser man kan dra på basis av könsbetingade skillnader på hjärnnivå: innebär dessa med nödvändighet att kvinnor är/blir mera lämpade att ta hand om barn eller kan man välja att se saken något mindre deterministiskt, dvs att det förvisso finns skillnader på hjärnnivån men inte att dessa automatiskt, kausalt skulle leda till nånting respektive utesluta något annat? Därtill finns det väl inga med säkerhet fastställda kausala samband mellan kvinnans ställning i samhället – ungas välmående i dag som inte kunde förklaras av någon tredje variabel?
  Dessutom undrar jag gällande din titel som legaliserad psykolog. Heter det inte legitimerad psykolog, eftersom det är legitimation som psykolog man ansöker om?

  • Gunnar skriver:

   Jag brukar vanligtvis inte alls använda mig av hjärnforskningens resultat när jag argumenterar för mammans viktiga roll för barnet. Egentligen borde ingen argumentation behövas ö h t eller hur eftersom hon har burit barnet i nio månader och de lärt känna varandra på det viset. Bakom allt detta ligger politik och mannens hat och avundsjuka mot kvinnans förmåga att skapa liv. Kvinnan skulle ha rätt att vara mera stolt över det hon frambringar. Jakten på pengar gör resten. Svenskans legitimation = är legalisation på finlandssvenska. Inget fel. Mvh gunnar

   • Maria skriver:

    Ok, men det utesluter ju inte att mannen kan lära känna sitt barn minst lika bra då det väl är fött. Jag säger inte att mamman inte är viktig – det är hon absolut – men jag ser det inte som en omöjlighet för en pappa att vara lika viktig. Att det skulle ligga manligt hat bakom viljan till jämställdhet i detta avseende förstår jag inte (t.ex. utnyttjar ju bara en minoritet av alla pappor möjligheten till föräldraledighet – varför då om de nu är så måna om att ”överta kvinnans roll”?)
    vill du förklara närmare vad du menar med ”Tycker du Maria att kvinnovåld och hennes ställning för övrigt på minsta sätt rubbats i samhället utan att samtidigt barn och ungdomar = kommande vuxna, mår fasligt illa…som om alla går omkring och saknar nåt väsentligt på insidan.”. Det låter nästan som om våld mot kvinnor skulle kunna accepteras i fall det att man avstår från våldet leder till att unga mår dåligt?
    Så vitt jag vet som psyk. studerande i Finland används ”legitimerad psykolog” på finlandssvenskt håll (de facto får man 4 träffar då man googlar legaliserad psykolog i jämförelse med drygt 34 000 då man googlar legitimerad).

    • Gunnar skriver:

     Det sista först. Jag skriver alltid legitimerad men Hufvudstadsbladet gör om det…

     Ett av syftena med dagis var att arbetsmarknaden behövde kvinnornas arbetskraft. Ett annat var att kvinnan på det sättet skulle skaffa egen inkomst och bli ekonomiskt oberoende av mannen. Dessutom, som bonus, tänkte man att familjevåldet skulle minska, men det har det inte gjort.

     Vad som hänt är att kvinnor fått egna pengar och barnen blivit ensammare. Det är svårsmält jag vet men så är det.

     Mannens inställning till kvinnor har inte ändrats inut på djupet. Han känner sig fortfarande underlägsen henne och kommer alltid att göra och min egen förklaring till det är hans avundsjuka på att naturen gjort henne kreativ..kan ge liv. Det närmsta han själv kommer detta är att skapa monster ( typ Frankenstein ), supermanliga övernaturliga figurer ( Stålmannen ) och teknik.

     Du har en intressant frågeställning om varför går han inte hem och tar över föreställningen i större utsträckning och vinner barnets hjärta ? Han skulle kanske vilja men där kommer det han upplever som grupptryck in i bilden att ”en man gör trots allt inte så”..det innebär samtidigt en slags kastrering för honom att avstå tävlingen på arbetsmarknaden med de andra adrenalinstinna hannarna.

     I dag är det mannen som har de stora svårigheterna ännu framför sig vad gäller identiteten. Om han inte får härska…vem ska han då vara för att tillfredsställa alla rollförväntningar…älskare, pappa och en jävel i jobbet ? De här problemen måste han reda ut själv…inte genom att ta över även mammans uppgift…ordet mamma har med mat att göra. Du vet hur matallergierna växer i rasande takt. Barnen tål snart ingenting. Det är mycket alarmerande och handlar menar jag i grunden om moderbrist.

     De symtom vi ser i dag är inga gammaldags ”vanliga, neurotiska” saker som handlar om olycka osv. De är snarare tecken på djupa brister i uppsättningen av personligheten med känslor av frånvaro, tomhet, meningslöshet, hopplöshet…obotliga bristsjukdomar.

     Så det viktigaste till sist. Ett litet barn kan inte ta in två gestalter samtidigt och göra nåt vettigt med de…i så fall blir det ett slags mappa eller pamma. Det är inget fel men varför inte pappans roll i första hand kunde vara att stödja mamman ett par år och låta barnet och mamma komma igång med sin kärlekshistoria, för det är det det är, det undrar jag över. Jag tror inte barnet är intresserat av vuxen jämlikhetsproblematik. Det suktar efter att få suga på bröstet och lära känna sig själv via via mamman..hennes bättre och hennes bristande sidor. Du vet man talar om barnets främlingsångest vid 8 månader. Det betyder att att då kan barnet särskilja de två åt som två olika gestalter varav den ena är känd och den andra en främling. Apropå den ökade främlingsfientligheten i samhället…ju mera trygg barnet är med en…mamman…ju lättare kan det sen komma över sin rädsla inför pappan…främlingen.
     Vad tänker du ?

 3. pasjakart.pl skriver:

  We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your website provided us with valuable info to work on. You’ve done an impressive job and our
  whole community will be thankful to you.

 4. etsenglish.com skriver:

  I think the admin of this web site is actually working hard in favor of his web site, because here every data is quality based stuff.

  • Snowy skriver:

   Well put, sir, well put. I’ll celitanry make note of that.

  • http://www./ skriver:

   Free energy has been here for a while ,But Millions are spend in supressing that information,if you want a real Free energy Magnet Motor, get the blueprints at LT-MAGNET-MOTORdotCOM ,Join the revolution!

  • http://www./ skriver:

   nov22 After reading this article it got me thinking on this subject. Your points and thoughts on this topic are very precise and well thought out. This is really great work.

  • heartburn cure here, I’m a newer blogger. I was curious as to how you keep your webpage loading so quick. I’m having issues with slow loading pages. You can contact me at . Thanks and superb post.

  • Let’s hear it for the blind courage of those anti-abortion protesters. After all, there were only five of them — and they were unarmed! — against a ferocious sixth-grader. Someday they’ll be bragging to their grandchildren about this.

  • "Money is at the heart of politics and economics is at the heart of most civil wars…" Might at the end it come to a bloody civil war once more to restore sanity to the USA? Which other way can be envisioned to STOP the left from taking over America and changing it into a belated Soviet Union?

 5. chwilówka sms skriver:

  When I initially commented I clicked the ”Notify me when new comments are added” checkbox
  and now each time a comment is added I get several e-mails with the same comment.
  Is there any way you can remove me from that service?
  Many thanks!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *