Anti-förståelsens tidevarv

Många jag håller kontakt med runt om berättar om terapi-erfarenheter. Det är inte alltid glädjande men det också.

Den nya vågen i detta sammanhang är KBT eller ”kognitiv beteende-terapi”. Den terapi-formen bygger på behaviorismen men är utvecklad med tiden så att även tänkandet räknas till det psykiska område vi kan ”studera” och ändå kalla oss för utövare av vetenskap. Moderniseringen av behaviorismen började med att depression visade sig mottaglig för de här metoderna. Men det räckte inte. Såväl insatta som lekmän tyckte ändå att terapiformen uppvisade ett rätt omänskligt ansikte det var svårt att spegla sina känslor i.

Man började därför så småningom även ta med känslorna i behandlingen…det känslomässiga beteendet. Ändå står fortfarande vårt sätt att tänka i fokus. KBT har stor framgång just på bl a det depressiva området där man sett att patienten ofta sitter fast i samma sätt att tänka om sig själv, år ut och år in. Det är som om personen för ett tyst inre cirkelresonemang med sig själv som alltid slutar i nedvärdering och mycket svag självuppskattning och självhat.

Någon utpräglad personlighetsteori har man dock aldrig utvecklat. Det är en behandlingsform. Den är förhållandevis snabb men det är inget mål i sig…som det kanske har varit. I o m att den är just tidseffektiv kan kostnaderna för patienten hållas nere. Den kan också vara årslång.

Den som tillgodogör sig behandlingsformen och faktiskt mår bättre och slipper se sig själv i svart är givetvis att bara gratulera. Målet är till största delen uppnått då.

Min huvudsakliga invändning mot KBT ligger både på meta-nivå men också på en mer praktisk eller snarare långsiktig nivå där hela samhällets människosyn kommer in i bilden.

Metanivån först. Man anser att tänkandet styr det mänskliga handlandet och väl-och illamåendet. Så är det naturligtvis inte. Frågan om hönan och ägget må vara en olöslig fråga men vad gäller känslan och tanken är det känslan som har företrädet framom tänkandet. Tänkandet grundar sig på de känslo-och sinnesförnimmelser vi tar emot och har inuti oss vid samspel med andra och som ensamma. Tänkandet berättar för oss hur vi ska handskas med känslorna och vilka vi ska umgås med för att må bra. Tänkandet vägleder oss och försvarar oss mot ångestväckande situationer. Känslorna berättar i varje ögonblick hur vi upplever vårt varande.

Känslan och tanken kan snarare liknas vid verkligheten och kartan…stämmer inte ”ordparen” överens så är det det förstnämnda i respektive par som gäller. Känslan kan aldrig skruvas till på ett onaturligt sätt…den ljuger inte. Tankar kan ljuga…vi kan lura oss själva genom att tänka godare eller ondare tankar än vad känslan i sig handlar om. Tankar kan verkligen skruvas till och först ( som sist ) känslan berättar vad jag faktiskt känner.

Att erbjuda en behandling på känslomässig grund kräver så otroligt mycket mer än den som håller sig till tänkandet. Tänkandet går med lite illvilja att behandla som objekt som kan förkastas eller bekräftas…beroende på behandlaren och den fas i terapin man är inne i för tillfället. Ansatsen kan t o m försvara hävdandet att patienten ”gör sig dummare än vad den är”. Och omedvetet/medvetet befästa det som patienten innerst inne kämpar med…att den inte är lika klok, skön och värdefull som terapeuten.

När KBT terapeuten inte förstår något så frågar den gärna rakt på sak: ”hur tänker du då ?” När patienten kanske efter lång tvekan berättar eller försöker skapa en kedja av hur den tänker och kommer fram till att ”det vet jag inte”…så kan det konstaterandet kännas förfärligt för vederbörande…som inte tycks ens ha TÄNKT på varför den hatar sig själv.

En naturligare, för mig åtminstone, fråga i det sammanhanget vore något i stil med ”hur länge har du hatat dig själv ?”, ”hur känns det att hata sig själv ?” eller ”är du säker på att det är dig själv du hatar ?

Att genast ställa frågor till patienten när den kommit så långt att den kan formulera sin situation är inte alltid så lyckat. Patienten kan få för sig, med fog, att terapeuten inte tål självhat…att den inte orkar finnas med i rummet tillsammans med en som påstår nåt dylikt utan så snabbt som möjligt vill se ett slut på det. Underförstått ”inte ska du sitta där din stackare och tycka så om dig själv…det vill jag inte höra”.

Att ta emot det patienten säger utan vidare kommentarer än att t ex ”det gör säkert ont” eller ”jag är ledsen att höra det” kan öppna upp den aggressivitet patienten är så livrädd för att visa. Dylika kommentarer eller rent av bara ren tystnad visar att patienten har mött en orädd typ som är beredd på att lyssna till allt utan att vika och gå sönder, kämpa emot och sprattla med ”empatisk mot-eld”.

Så reagerar ytterst få KBT-terapeuter. De är rätt så snabba på att börja tänka själva på vad det här kan vara och så blir de för nyfikna att kolla upp om de har rätt genom att även fråga patienten…”vad tänker du om det ?” Det är i sanning bland det mest räddhågsna man kan säga i det laddade ögonblicket. Mitt råd som handledare skulle bli…”håll käft och låt patienten för en gång skull känna sitt självhat tillsammans med en annan person.

Den vet någonstans innerst inne att självhatet är introjicerat en gång i tiden och handlar om en annan person som patienten nu försvarar…med sitt liv i värsta fall.

Att tänkandet står högt i kurs i dagens arbetsliv och att man bör vara smart ( inte nödvändigtvis klok och absolut inte vis ) är en sak. Att den verksamhet som finns för att hjälpa till när vi faller eller blivit för olyckliga, dvs psykiatrin, själv sätter tänkandet i högsäte bådar inte gott för framtiden. Vi går på så sätt mot upphävandet av känslorna som de signaler vi har att lita till för hur vi mår och om vi är på rätt plats. Vi kan inte tänka oss fram till ett känslomässigt mål. Det är den bistra sanningen vi inte vill lyssna till. Vi lider och tror och tycker att boten inte ska vara beledsagad av ytterligare lidande…men som det gamla ordstävet säger…”den som vill bli fin, får lida pin”…terapi, liksom livet, är ingen dans på rosor.

Att hävda motsatsen är lögn.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Anti-förståelsens tidevarv

 1. alloraJam skriver:

  I love gunnarhilen.com! Here I always find a lot of helpful information for myself. Thanks you for your work.
  Webmaster of http://loveepicentre.com and http://movieszone.eu
  Best regards

 2. my website skriver:

  There are many different varieties of financing open to
  those seeking to buy a home or refinance their mortgage my website
  however, around the flipside, same day loans are actually used
  by many individuals to steer clear of costly defaults and enabled these phones
  stay in control over their debt.

 3. Hi there! I could have sworn I’ve been to this website before but after going through many of the posts I realized it’s new to
  me. Nonetheless, I’m certainly happy I discovered it and
  I’ll be bookmarking it and checking back frequently!

 4. download gta5 skriver:

  Cheats for candy crush level 29 will help you to win the
  game finally after all efforts. The commercial is zoomed in on the
  candy bar so it covers the entire television screen.
  Check for firewalls and other applications locally on your computer which might be blocking Firefox access to the particular
  page.

 5. Youtube.com skriver:

  It’s nearly impossible to find educated people in this particular topic,
  but you sound like you know what you’re talking about!
  Thanks

  Feel free to surf to my website; dinner ideas (Youtube.com)

  • Eve skriver:

   Andyyyy!!!! no decis el nombre de la cancion de Coldplay con la de David Gueta que pasaste esta mañana tipo 11. Porque recien llego del colegio y la quiero esuarhac!!!!Saulcdooss!

  • http://www./ skriver:

   Hey – good weblog, just trying round some blogs, seems a fairly good platform You Are using. I’m at the moment using Drupal for a few of my sites however seeking to change considered one of them over to a platform very a lot the identical to yours as a trial run. Anything specifically you would recommend about it?

  • Io non sarei così entusiasta dell’America (poi, quale America, NYC, LA o il Midwest o il Sud dove la fellatio è ancora reato e puoi dire “negro di merda” tra gli applausi?).Un trailer come quello, pieno di tette e culi al vento nella tv americana non sarebbe mai andato in onda (ricordiamoci della tetta al Superbowl).Che tu possa fare un film in USA (trovando i soldi a fatica) non implica che poi riesca a distribuirlo (chiedere a Solondz).

  • star stable skriver:

   Thank you for sharing superb information. Your website is very cool. I’m impressed by the details that you’ve on this website. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles.

  • JokerBoxer, well who do you think supplied it and don’t expect Khmer Rouge to fight with stick and should we ask the other side what weapons they are using!

 6. Lesa skriver:

  Qué buena reinlxfóe, Mactans, sobre lo que tenemos comparado a lo que algunos otros tienen.Eres buen observador de las cosas que tiene la vida. La esclavitud nunca se ha abolido.

 7. Eh. Not my type but good cyst extraction, but I didn’t get to see inside the cyst, why is it so flipping hard to cut the cyst open! ugh.In case anyone was wondering or cared (haha) my type is tall, tattooed lanky tall…lol ahhhh yeah!

 8. Shelly – it has been great to learn more about Concur.I’m especially happy to see that Concur is jumping all-in with social media. Many companies are realizing how important social media has become to their marketing and communications efforts and taking the right steps to being fully engaged with their clients, potential customers, employees, partners and more.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *